Her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, sağlıklı bir toplum için kanser hastalığı hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve taramalara katılımı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.
Borçka Devlet Hastanemizde 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla poliklinik katında stant açıldı. Stantta sağlık çalışanları ve vatandaşlara kanser hakkında bilgilendirici ve tanıtıcı broşürler dağıtıldı.
Hastanede kurulan stant hakkında bilgi veren Eğitim Hemşiresi Havva Gümüş, erken teşhisin kanser hastalarında önemli olduğunu bu nedenle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Gümüş, “Kanser hastalığı ile sık sık karşılaşmakta olup herhangi bir belirti olmadan kanser taramalarını yaptırmalıyız. Farkındalık oluşturmak amacıyla stantta kanserler ilgili ağaç hazırlayarak dallarına kanser çeşitlerini ifade eden renkli kurdeleler astık ve afişler hazırladık. Bir hafta sürecek etkinliğe tüm halkımız davetlidir.”
Stantta Aile Hekimi Uzmanımız Doktor Zeliha Karameşe, Ulusal Kanser Taramalarının önemi ve kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını ifade etti. Kanser hakkında ne kadar çok şey bilirsek, o kadar çok hayat kurtarabiliriz. Farklı kanser türleri, risk faktörleri ve kanser bakımıyla ilgili önemli konular hakkında bilgilendirici ve destekleyici faaliyetlerin toplum düzeyinde yürütülmesi önemlidir.
Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde;
- 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması
- 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması
- 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları
ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır.
Farkındalık haftalarının önemi hakkında da bilgi veren Karameşe, “Muayeneye gelen her hastaya bunlar hakkında konuşmayı çok istiyorum ama ne yazık ki muayene sürelerinin kısalığı ve yetersizliği sebebi ile bunları çok fazla konuşamıyoruz ya da ben söylediğimde hastalar o bilinçle olmuyor ne yazık ki. Korktukları için de vatandaşlar tarama yapmaktan çekiniyorlar. Toplumsal bilinç olarak, kamu spotu olarak ekranlarda daha fazla bilinçlendirilerek uygulanmalı” diye konuştu.
“Kanseri birlikte yenebiliriz!”, “Kanserden korunabiliriz.”